Ogļhidrātu gēli/pulveri
Ogļhidrātu (turpmāk tekstā: OGH) avoti izturības atlētiem tirgū ir pieejami ļoti plašā klāstā. Taču ar mūsdienu zinātnes attīstību, pēdējos gados ir radušies jauni, līdz šim nebijuši produkti ar īpašībām, par kurām pirms 20 gadiem varēja tikai sapņot. Izturības atlētam ogļhidrāti ir primārais ar pārtiku uzņemamais enerģijas avots.
OGH avoti ir dažādi, no klasiskākajiem ir dažādi augļi, kuri sastāv lielākoties no glikozes un fruktozes, vaska kukurūzas ciete, maltodekstrīns, dekstroze utt. Pēc savas būtības visi OGH avoti izdara to pašu darbu, tie papildina mūsu glikozes līmeni organismā, taču veids un blaknes, kā tas notiek, ir dažādas.
Pirmā un būtiskākā starpība ir OGH molekulārais svars. Jo augstāks ir vienas molekulas svars jo zemāka ir produkta osmolitāte. Jo osmolitāte ir zemāka par asiņu osmolitāti, jo ātrāk notiek OGH molekulu absorbcija asinīs un, attiecīgi, glikozes papildināšana. Tas notiek uz osmozes principa pamata, kurš nosaka, ka zemākas koncentrācijas šķīdums (OGH dzēriens vai jebkāds cits apēstais) caur zarnu sienas membrānu nokļūst augstākas koncentrācijas pusē (kur cirkulē asinis) lai izlīdzinātu koncentrācijas. Tādā veidā OGH nonāk asinīs.
Jo augstāks molekulārais svars, jo ātrāk notiek šis process. Cik liela ir atšķirība? Nu jau novecojušos maltodekstrīnu un dekstrozi, pat grūti salīdzināt ar mūsdienu apstrādātajām OGH kā Vitargo* un UCAN**. Zinātniski pierādīts, ka Vitagro un UCAN barības vadu atstāj vismaz 70% ātrāk kā citi OGH avoti un pati būtiskākā atšķirība ir tajā, ka slodzes laikā, lielais uzņemtais ūdens daudzums un dažādie OGH rada slodzi barības sistēmai un rezultatīvi ir cilvēki kuriem rodas vemšana, caureja un citas pazīmes. Ar UCAN un Vitargo šis risks ir ārkārtīgi samazināts.
Protams, ikdienas cilvēkam, kurš trenējas reti, iespējams nav vajadzīgi papildus OGH vispār, bet ja cilvēks trenējās samērā bieži un velta tam daudz laika, tad šos jaunos OGH avotus ir vērts aplūkot. Nemaz nerunājot par tiem kuriem ir tipiskas skrējēju/triatlētu/velobraucēju kuņģa problēmas garos treniņos vai sacensību laika. Ar UCAN un Vitargo šīs problēmas ļoti iespējams izzūd, ja ne pavisam, tad lielā mērā.
Galvenais Vitargo un UCAN pluss ir tajā, ka tie spēj daudz ātrāk papildināts glikozes līmeni asinīs, iespējams saudzējot iekšējos muskuļu un aknu krājumus.
Taču arī Vitargo un UCAN ir dažādi, abi tiek ražoti no termāli apstrādātas cietes (bez GMO), taču lai arī asinīs šīs OGH molekulas nonāks ātrāk kā citi OGH avoti, glikozes līmeni tie ceļš ļoti dažādi. Vitargo ir vairāk mērķēts lietošanai treniņa laikā, pie intensīvas slodzes un pēc treniņa 30 min laikā, Vitargo atjauno glikogēna krājumus 168% ātrāk kā citi OGH avoti, tas noved pie tā, ka rītā, vai jau vakarā būs vairāk enerģijas jaunam treniņam.
Jāsaprot, ka insulīna atbilde slodzes laikā un neilgi pēc treniņa (apt 30 min) ir ļoti samazināta, tādēļ nevajadzētu satraukties par šādu, ātri uzsūcošu OGH avotu lietošanu šajā laikā. Treniņa laikā tas sekmēs glikozes ātrāku atjaunošanos, un pēc treniņa – glikogēna rezervju atjaunošanu.
Atšķirība starp Vitargo un UCAN ir tajā cik “asi” katrs no šiem produktiem kļūst pieejams glikozes veidā. Vitargo, kurš, līdzīgi kā maltodekstrīns, ļoti ātri kļūst bio pieejams un asi pacel glikozes līmeni, taču tas arī rada lielu insulīna atbildi un pat slodzes laikā šī atbilde ir, tikai stipri samazināta. Savukārt UCAN SuperStarch (Supercietie) izdalās vienmērīgi, nodrošinot stabilu glikozes līmeni, praktiski bez insulīna atbildes.
Uz jautājumu, kurš no šiem modeļiem ir labāks, konkrētas atbildes pagaidām nav. Bioloģiskā atbilde saka, ka ideālāks variants ir UCAN, taču, ņemot vērā, ka pie slodzes strādā citādi bioloģiskie principi kā miera stāvoklī, konkrēti atbildēt nav iespējams.
Viens ir skaidrs, laiks ir gājis uz priekšu un mūsdienās abi šie produkti radīs daudz mazāku slodzi uz kuņģi un tievo zarnu un nodrošinās pilnvērtīgākus apstākļus ideālam treniņam. Kuru no šiem izvēlēties? Domāju tas ir jāpārbauda katram individuāli. Abiem ir savi plusi un savi mīnusi.
Diezgan viennozīmīgi varu teikt, ka tiem, kuri vēlas uzlabot savu ķermeņa masas indeksu, būtu labāks UCAN, jo mazāka insulīna atbilde nodrošinās lielāku tauku patēriņu kā enerģijas avotu slodzes laikā; tiem, kuriem par to nav jāsatraucas, derēs abi.
Kā piebildi varu pateikt, ka ne viens, ne otrs negaršo saldi un nesalipina muti, kas viennozīmīgi uzlabo tā patēriņa komfortu slodzes laikā, jāpierod vienīgi pie miltainās garšas.
*Vitargo® is a molecule that dwarfs sugars (e.g glucose, fructose and sucrose) as well as maltodextrin, the carbs found in ordinary energy and recovery drinks. Vitargo®’s larger size minimizes its osmolality, which refers to how much water it draws around it. Vitargo®’s low osmolality allows it to move through the stomach over 2X faster than other
carbohydrates, which tend to act more like a sponge in the stomach. Spending less time
in the stomach allows Vitargo® to be delivered to the part of the intestinal tract—the duodenum—where it is rapidly digested and absorbed. This provides a near immediate
surge in energy to blood and muscle, superior to other ordinary carbohydrates. After training or competition is over Vitargo® recovers glycogen 168% faster, allowing for an increase in performance up to 23% greater after just two hours when compared to carbohydrates found in ordinary sport and recovery drinks.
**Generation UCAN is powered by SuperStarch, a healthy, natural, gluten-free innovation in carbohydrate nutrition. SuperStarch is a complex carbohydrate (derived from non-GMO corn) that uniquely stabilizes blood sugar and causes virtually no reaction from the fatstorage hormone insulin. It’s backed by proven science. Finally there’s a healthier, more efficient energy source than sugars, caffeine, or high-carb meals. Originally discovered for children with life-threatening energy imbalances, SuperStarch is a revolutionary fuel being used for ENERGY, SPORTS, and FITNESS.